Završen je esport turnir s rekordnim nagradnim fondom: Pobjednici Dote 2 uzeli više od 18 milijuna dolara

Esport puno je više od same igre, što potvrđuje i posljednji turnir na kojem je ukupan nagradni fond iznosio više od 40 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2021. / 14:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošli tjedan u Bukureštu održan je turnir The International Dota 2 Championship s najvećim nagradnim fondom u povijesti esporta. Naime, ekipe koje su sudjelovale na turniru podijelile su ukupno više od 40 milijuna dolara, od čega je pobjednicima pripalo čak 18,2 milijuna dolara.

Pobjednici The International 2019 turnira - tim OG Esportaši pobjedom na samo jednom turniru zaradili više nego Đoković osvajanjem Wimbledona

Tu čast da osvoje turnir, ali i rekordnu nagradu, pripala je ekipi Team Spirit. Riječ je o esportašima čija je ekipa smještena u Moskvi i, zanimljivo, riječ je o prvoj istočnoeuropskoj ekipi koja je osvojila ovaj turnir još od prvog turnira The International Dota 2 koji je održan 2011. godine. Tada se naslovom pobjednika okitila ukrajinska ekipa Natus Vincere koja je dobila najveći dio nagradnog fonda nešto većeg od milijun dolara.

Prvi se turnir održao u Kolnu u Njemačkoj, a kada usporedimo vrijednost nagradnog fonda prije deset godina te ovog današnjeg, jasno je koliko je esport napredovao te koliko je ta industrija danas teška. Također, ovogodišnji turnir besplatno se prenosio globalno, uz komentare na više svjetskih jezika i veliku gledanost, što je još jedan dokaz rastuće popularnosti esporta.

Nagradni fond posljednjeg turnira komentirao je Peter Anders, menadžer ekipe Team Undying koja je sudjelovala na turniru, rekavši da je cifra koju su pobjednici osvojili - brutalna.

Slika nije dostupna Otvorena gaming meka: 900 četvornih metara namijenjenog gamerima i onima koji će to tek postati

Inače, Dota 2 besplatna je online akcijska strategija koju je razvio Valve, kompanije poznata po franšizama poput Half-Life, no još poznatija po platformi za distribuciju igara Steam. Za nagradni fond djelomično se pobrinuo Valve, ali i brojna Dota 2 zajednica čiji su članovi sudjelovali u fondu s malim postotkom od mikrotransakcija.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti