Znanstvenici još jednom potvrdili: Britanska varijanta koronavirusa širi se velikom brzinom i 50 posto je smrtonosnija

Širenje britanske verzije koronavirusa dovodi se u vezu s povećanim brojem smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, ali i ostatku Europe i SAD-a.

Martina Čizmić | 18.03.2021. / 09:25

Znanstvenici proučavaju novi soj koronavirusa
Znanstvenici proučavaju novi soj koronavirusa (Foto: DNEVNIK.hr)

Britanska varijanta koronavirusa koja se od rujna 2020. širi svijetom od početka je smatrana zaraznijom i opasnijom od originalnog koronavirusa. No posljednje istraživanje objavljeno u časopisu Nature potvrdilo je strahove znanstvenika i iskustva liječnika.

Iako se radi o radu koji još treba proći recenzije i provjere, podaci koji su izneseni potvrđuju procjene s kojima se već mjesecima barata u javnosti.

Slika nije dostupna Stručnjakinja: "Britanska varijanta koronavirusa prevladava. Ima tajnu uspjeha"

Koronavirus, Hrvatska - 2 Britanska varijanta koronavirusa u Hrvatskoj: Po čemu je posebna i drugačija od dosadašnjih te kako ćemo se protiv nje boriti?

Nekoliko dosad objavljenih studija već je potvrdilo kako je britanska varijanta (B.1.1.7) zaraznija od prethodnih varijanti. Tako je i u ovoj studiji, koja je obuhvatila podatke o testiranju na prisutnost koronavirusa od 1. rujna 2020. do 14. veljače 2021., utvrđeno kako se u 51 posto slučajeva radilo o britanskoj varijanti koronavirusa. No znanstvenike dodatno zabrinjava činjenica je da je rizik od smrti povezan s ovom varijantom koronavirusa između 55 i 61 posto veći.

Naša analiza sugerira kako je varijanta B.1.1.7 ne samo zaraznija od prethodnih SARS-CoV-2 varijanti već izaziva i ozbiljniju bolest, zapisali su autori studije iz Centra za matematičko modeliranje infektivnih bolesti s londonske Škole higijene i tropske medicine, među kojima je i hrvatska znanstvenica Petra Klepac.

Upravo se britanska varijanta koronavirusa sve češće otkriva i u uzorcima u Hrvatskoj, što je potvrdio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvornimir Štostar.

Širenje britanske verzije koronavirusa dovodi se u vezu s povećanim brojem smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, ali i ostatku Europe i SAD-a.

Podsjetimo, nedavno objavljena studija u British Medical Journal, rađena na nešto manjem uzorku od ove, pokazala je kako je britanska varijanta koronavirusa između 40 i 70 posto zaraznija od prethodnih varijanti, ali i do 100 posto smrtonosnija u odnosu na ostale varijante.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Britanska varijanta koronavirusa znatno je zaraznija i do 100 posto smrtonosnija od originalne

Upravo stoga farmaceutske tvrtke koje su razvile cjepiva protiv COVID-19, kontinuirano provjeravaju njihovu učinkovitost na različitim varijantama. Zasad su dostupna cjepiva učinkovita u smanjenju smrtnosti i razvoja ozbiljnih oblika bolesti.

No s obzirom na brzo širenje mutiranih varijanti virusa i daljnje mutacije koje prilagođavaju virus, čini se kako će i cjepiva morati "mutirati" kako bi zadržala svoju učinkovitost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti