Znate li koja se videoigra smatra najstarijom na svijetu?

Iako postoje proturječna izvješća, smatra se kako je prva igra nastala 1958. godine, dok je prvi poznati lik u igrama predstavljen 1980. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2022. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrijednost tržišta videoigara za ovu godinu trebalo bi iznositi nešto manje od 200 milijardi dolara, a neke prognoze do 2026. kažu kako će vrijednost narasti na čak 320 milijardi dolara. Igre su, to je odavno poznato, ogroman biznis, a kako odavno više nisu ograničene samo na računala i konzole, već i na mobilne uređaje, u njima mogu uživati milijarde ljudi tako da je potencijal nevjerojatan.

Slika nije dostupna Dražba rijetkih predmeta koji su pripadali Steveu Jobsu: Od Atari Pong konzole do potpisanog čeka

No dok je budućnost na ovom tržištu svakako svijetla, postavlja se pitanje - kako je i kad sve to počelo, odnosno tko je i kada predstavio prvu videoigru. Na to su pitanje odgovor pokušali dati novinari na portalu USA Today. U tekstu o prvoj videoigru u povijesti naglašavaju kako postoje neka proturječna stajališta oko igre s kojom je pokrenuto ovo tržište te da, iako postoji mogućnost da bi tu titulu prve igre mogle ponijeti i neke rudimentarne i manje poznate igre, prema Američkom društvu za fiziku tu je igru napravio fizičar William Higinbotham.

On je još u listopadu 1958. godine napravio igru “Tennis for Two”, koja je bila inspiracija za iznimno popularni “Pong” iz sedamdesetih. Higinbotham nije bio dizajner, nego fizičar koji je radio na projektima vezanim uz atomsko naoružanje te je zanimljivo da nikada nije patentirao svoju igru, već je prvi patent za igru prijavila tvrtka Sanders Associates 1964. godine.

Iako nije prva napravljena igra, Atarijev Pong prva je igra koja je privukla veliki broj korisnika te je imala veliki utjecaj na popularizaciju videoigara. Originalna verzija Ponga predstavljena je 1972. godine, dok je tri godine poslije Atari predstavio verziju igre za igranje od kuće nazvanu Home Pong.

Kao prvu kompaniju koja se bavila dizajnom i razvojem video igara, USA Today spomenuo je Magnavox, koja je napravila i prvu igraću konzolu nazvanu Odyssey. U odnosu na današnje napredne sustave ona je, naravno bila rudimentarna, no barem u teoriji ipak je možemo smatrati prethodnikom PlayStationa, Xboxa i Nintenda. Puno veću važnost za ovo tržište imala je konzola Atari 2600 predstavljena 1977. godine - imala je joystick za upravljanje igrama te patrone za igre, a omogućavala je igranje igara u boji.

Sims Od sljedećeg mjeseca ova iznimno popularna igra bit će - besplatna

Što se prvog poznatog i prepoznatljivog lika u videoigrama tiče, iako je danas (Super) Mario vjerojatno najpoznatiji, on ipak nije prvi. Mario je predstavljen 1981. godine, no godinu dana ranije “rodio” se Pac-Man. Lik iz istoimene jednostavne igre sigurno je puno poznatiji onima u četrdesetim i pedesetim godinama koji su odrasli na računalima poput C64 na kojima je upravo Pac-Mac bio jedna od najpopularnijih igara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti