EU trajno zabranjuje bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Meta je podsjetila da korisnicima u EU-u i EEA-u planira ponuditi priliku za privolu na obradu podataka i te da će u studenom ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

Hina | 03.11.2023. / 09:30

Facebook
Facebook (Foto: Afp)

 Europski regulator trajno je zabranio bihevioralno oglašavanje na Facebooku i Instagramu, nadovezavši se na odluku Norveške, što znači da će praksa biti zabranjena u svim zemljama EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) naložio je regulatoru za zaštitu podataka u Irskoj gdje se nalazi europsko sjedište Mete da u roku od dva tjedna kompaniji trajno zabrani bihevioralno oglašavanje, navodi EDPB u izjavi za Reuters.

Slika nije dostupna Iz Mete objavili kako se jednoj skupini europskih korisnika više neće prikazivati oglasi na Facebooku i Instagramu

EDPB je 27. listopada donio hitnu obvezujuću odluku o zabrani obrade osobnih podataka za bihevioralno oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Europskom gospodarskom prostoru, navodi se.

Kompanije se u takvom oglašavanju oslanjaju na podatke o sklonostima korisnika kako bi im ciljano promovirale proizvode i usluge. Meta se suprotstavila pokušajima da se takva praksa suzbije, napominje Reuters.

Ako prekrši zabranu, prijeti joj kazna u visini do četiri posto globalnog prometa, rekao je norveški regulator podataka.

Meta je u srijedu podsjetila da korisnicima u EU-u i EEA-u planira ponuditi priliku za privolu na obradu podataka i te da će u studenom ponuditi model pretplate kako bi ispoštovala zahtjeve regulatora.

Slika nije dostupna Meta priprema pretplatu za Facebook i Instagram za stanovnike EU-a: Evo što to točno znači

Članovi EDPB-a već tjednima znaju za taj plan i već smo s njima razgovarali kako bismo došli do zadovoljavajućeg ishoda za sve strane, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Aktualni razvoj događaja neopravdano zanemaruje taj temeljiti i i robusni regulatorni proces, dodao je.

Od početka kolovoza Meti u Norveškoj prijeti kazna od milijun kruna (84.380 eura) dnevno ako se ogriješi o privatnost korisnika upotrebom njihovih podataka, poput lokacije ili preglednog sadržaja, za oglašavanje, što je uobičajeni poslovni model tehnoloških divova.

Facebook Meta priprema radikalne promjene: Hoćemo li i dalje koristiti Facebook i Instagram?

Iznos vrijedi do petka i mogao bi ubuduće biti puno veći, prema voditelju međunarodnog odjela Datatilsyneta Tobiasu Judinu.

Budući da zabrana sada biti trajna, njezino nepoštivanje na razini EU/EEA predstavljalo bi samo po sebi kršenje GDPR-a, što se kažnjava iznosom u visini do četiri posto globalnog prometa, rekao je Judin za Reuters.

EU regulira pravo na privatnost Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Norveška nije članica EU, ali je dio jedinstvenog europskog tržišta.

Slika nije dostupna Novi pravni šamar Meti unutar EU-a: Norveški sud stao na stranu regulatora, a Meta svakim danom gomila sve veću i veću kaznu

Odluka obuhvaća oko 250 milijuna korisnika Facebooka i Instagrama u Europi, objavio je Datatilsynet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti