Facebooku prijete tisuće zahtjeva za odštetu zbog hakiranih profila, ako je hakiran i vaš, evo kako možete dobiti do 50.000 kuna

Dobra vijest za sve korisnike Facebooka kojima je profil hakiran u nedavnom masivnom hakerskom napadu na tu društvenu mrežu. Iz svega bi, tvrde stručnjaci, ipak mogli izvući kakvu-takvu zadovoljštinu u obliku novčane kompenzacije, koja može doseći i do 50.000 kuna.

Branimir Vorša | 04.10.2018. / 13:23

Mark Zuckerberg (Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) (Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Pravni eksperti izjavili su za britanski tabloid The Sun kako bi slučajevi zahtjeva za odštetama mogli porasti u njih više tisuća, nakon hakerskog napada na Facebook u kojem su ukradeni podaci 50 milijuna korisnika te društvene mreže diljem svijeta.

"Kvaka" je u tome da treba dokazati da vas je hakiranje računa koštalo duševnih boli.

Gareth Pope, pravni stručnjak u britanskoj tvrtki Slater and Gordon, otkriva zbog čega korisnici Facebooka mogu zatražiti odštetu od tog internetskog diva.

U Velikoj Britaniji dovoljno je podnijeti "građanski prigovor" koji omogućuje nova regulativa za zaštitu podataka Europske unije, odnosno famozni GDPR i koji je nedavno stupio na snagu.

Postoje određena pravila, a jedno je od njih i princip sigurnosti, koji znači da bi Facebook (u ovom konkretnom slučaju op.a.) morao osigurati podatke korisnika odgovarajućim tehničkim i organizacijskim mjerama. To je pravilo lijepo i široko te korisnicima Facebooka čiji su profili hakirani pruža mogućnosti iscijediti nešto novca iz te društvene mreže, pojašnjava Pope.

Pope nadalje ističe kako prema pravilima GDPR-a bilo tko može zatražiti kompenzaciju od Facebooka ako je pretrpio materijalnu ili nematerijalnu štetu. Pod nematerijalnom štetom to može značiti da korisnik tvrdi da mu je to izazvalo veliki stres ili nešto slično.

Ako djelujete kao grupa, imate još više šanse dovesti Facebook za pregovarački stol i natjerati ih da vaše prigovore shvate ozbiljno, kaže na kraju Pope.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti