Kako videoigre utječu na zdravlje srca? Ovisi o kojoj je videoigri riječ

Utječu li videoigre na zdravlje srca? Nekoliko studija koje su provedene dale su zanimljive odgovore koji se mogu sažeti u jednu riječ - ovisi.

Martina Čizmić | 17.01.2023. / 16:26

Gaming, ilustracija (Foto: Getty Images)

 O tome je li igranje videoigara dobro ili loše, godinama se vode rasprave. I dok neki ističu da videoigre mogu poboljšati koordinaciju, reflekse, potaknuti razvoj logičkog razmišljanja i rješavanja problema, drugi ističu da isto tako mogu imati negativne posljedice na razvoj psihe pogotovo kod mladih.

No, znanstvenici su željeli provjeriti kako igranje videoigara utječe na fizičko zdravlje igrača. Točnije, kakav učinak različite vrste videoigara mogu imati na zdravlje srca.

Pas Britanski startup razvija konzolu i igre namijenjene - psima

Studija objavljena u časopisu Heart Rhythm 2022. godine otkrila je da igranje određenih vrsta videoigara, pogotovo ratne ili nasilne tematike, može potaknuti aritmiju odnosno nepravilan rad srca kod osjetljivih osoba, a poglavito kod djece. No, problem je što su u toj studiji sudjelovale osobe koje su već bile izložene riziku od aritmije, a to znači da su nepravila rad srca mogle imati u bilo kojem trenutku.

Studija koja je proučavala rad srca kod aktivnih igrača videoigara  otkrila je kako vrsta videoigre uvelike utječe na to kako će srce raditi. Igrači koji su igrali borilačku igru Mortal Kombat, imali su najveći porast krvnog tlaka, dok su igrači koji su igrali Dark Souls II imali najveći broj otkucaja srca.

Kardiolog David Winchester s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Floridi upozorio je kako privremeno povećanje krvnog tlaka ne mora izazvati poteškoće, no ako dolazi do kronično visokog tlaka tijekom dugog vremenskog razdoblja, to može dovesti do razvoja cijelog niza kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i slično.

Slika nije dostupna Još jedno istraživanje potvrdilo: Igranje videoigara pozitivno djeluje na djecu i mlade

S druge strane, igranje neki drugih igara, kao što su Animal Crossing ili The Sims, zapravo smanjuju broj otkucaja srca i djeluju umirujuće. Barem privremeno.

Druga studija, objavljena 2022. godine, upozorila je da osobe koje igraju videoigre više sjede, od onih koji ne igraju, odnosno da su manje fizički aktivni. Osim toga, kod nekih ljudi intenzivno igranje videoigara potiče ovisničko ponašanje, što onda utječe na to koliko spavaju, koliko i što jedu i koliko se kreću.

Spavanje manje od sedam sati noću povezano je s pojavom aritmije, visokim krvnim tlakom pa čak i debljanjem, upozorava Nieca Goldberg, kardiologinja i medicinska direktorica Atrije u New Yorku.

No, postoje i videoigre koje mogu imati pozitivan učinak na zdravlje igrača. Posebno osmišljene igre namijenjene djeci mogu ih potaknuti da usvoje dobre navike poput povećanja unosa voća i povrća, veće tjelesne aktivnosti, ali i pomoći starijim osobama da poboljšaju kvalitetu života i zadrže svježinu.

Stariji muškarac igra računalnu igru na mobitelu Računalne igre pomažu starijim osobama u poboljšanju pamćenja, krvnog tlaka, ravnoteže...

Općenito, Goldberg kaže da bi trebalo paziti na znakove da videoigre imaju negativan utjecaj na zdravlje srca. Ako netko stavlja igranje videoigara prije svih ostalih aktivnosti - od spavanja, jela do druženja i drugih aktivnosti, možda je vrijeme da stisne pauzu i napravi mali odmak od virtualnog svijeta. Također, ako nakon igranja videoigre imate osjećaj da vam srce tuče pretjerano, znojite se ili se osjećate pod stresom, možda je vrijeme da promijenite videoigru i odaberete neku malo mirniju.

A i nekoliko sklekova ili čučnjeva te češće pauze za šetanje po sobi i ispijanje vode ili voćni obrok, neće vam naštetiti, a mogu pomoći vašem zdravlju.

Izvor: Discover Magazine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti