Microsoft je ubrzao planove za novu generaciju Xboxa

Do sada se govorilo kako nova generacija Xboxa stiže 2028. godine, no čini se kako bi se u prodaji mogla pojaviti još ranije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2023. / 09:33

Xbox (Foto: Afp)

Tijekom posljednjih mjeseci mrežom su se proširile informacije o novim generacijama Sonyjeve i Microsoftove igraće konzole. S obzirom na to da je njihova prodaja počela tek prije nekoliko godina, jasno je kako se novi modeli neće tako skoro pojaviti na tržištu. Na mreži su se čak i pojavile neke informacije oko novog Xboxa, koje su u javnost dospjele tijekom jednog sudskog procesa između Microsofta i američke Federalne trgovinske komisije te se na temelju njih može zaključiti kako je novi Xbox prvotno planiran za 2028. godinu.

Nova verzija PS5 Je li za videoigre bolji PlayStation 5 ili gamerski PC? Za direktora iz Sonyja odgovor je jasan

Prvi čovjek Microsoftova gaming odjela Phil Spencer ranije je rekao kako je zaista riječ o stvarnim dokumentima, no da su oni zastarjeli, odnosno dao je do znanja da je njegova kompanija u međuvremenu promijenila planove. A ta promjena planova, čini se, odnosi se na ubrzanje razvoja nove generacije Xboxa koji bi se na tržištu mogao pojaviti čak dvije godine ranije.

S obzirom na to da se nagađa kako i Sony za 2028. planira šestu generaciju PlayStationa, Microsoftova promjena plana ima smisla - žele predstaviti novu generaciju konzole koja će imati snažniji hardver i bolju grafiku prije najvećeg konkurenta kako bi zauzeli što veći udio na tržištu. Informacije da bi Microsoft ranije od planiranog mogao predstaviti novi Xbox, dolaze iz dva pouzdana izvora koja su se ranije pokazala prilično pouzdanima kada je riječ o gamerskoj industriji, prenose na Tech Spotu. Sličnu taktiku Microsoft je već ranije primijenio s Xboxom 360 kojeg je lansirao godinu dana prije PlayStationa 3 te je njihova konzola bila 200 dolara jeftinija, a time i, naravno, konkurentnija Sonyjevom gamerskom hardveru.

Xbox Microsoft bi uskoro mogao prestići Sony po prihodima na gamerskom tržištu

Što se Sonyja tiče, japanska kompanija bi prije sljedeće potpuno nove generacije PlayStationa mogla predstaviti nadograđenu verziju PlayStation 5 Pro. Iako od takve verzije očekujemo bolji hardver i grafiku, poboljšanja ipak ne bi trebala biti značajna kao i u slučaju potpuno nove generacije. Ako su informacije o ranijem predstavljanju novog Xboxa točne, pitanje je hoće li to utjecati i na Sony i na njihov plan o sljedećoj generaciji PlayStationa čije bi predstavljanje također mogli ubrzati.

 

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti