Jeste li primijetili da je WhatsApp ažurirao svoje politike privatnosti za korisnike u Europi?

Zanimljivo, ove se izmjene odnose samo na korisnike u Europi (i još nekoliko zemalja), dok će korisnici u SAD-u i dalje koristiti omiljenu aplikaciju po "starim" pravilima.

Martina Čizmić | 23.11.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je posljednji put WhatsApp promijenio svoju politiku privatnosti i uvjete korištenja, na noge su se digli korisnici u gotovo cijelom svijetu, a i neki regulatori.

No, WhatsApp je sad, pomalo neprimjetno, ažurirao svoju politiku privatnosti za korisnike u Europi kako bi ispunio zahtjeve koje je pred njega postavila Komisija za zaštitu podataka (Data Protection Commission).

WhatsApp WhatsApp ima novu funkciju koja će se svidjeti svim korisnicima Androida, možda manje onima s iOS uređajima

Naime, DPC je ranije ove godine kaznio WhatsApp s čak 225 milijuna eura zbog kršenja pravila o zaštiti podataka korisnika. Iz WhatsAppa su se žalili na visinu kazne, no promjene su morali uvesti.

Ažurirana pravila tako su ušla u primjenu ovog tjedna, a uključuju reorganizaciju dokumenta koji govori o pravilima privatnosti te detaljnije objašnjenje pojedinih odredbi. Među promjenama koje su uvedene je detaljnije objašnjeno koje podatke WhatsApp prikuplja i koristi, zašto ih pohranjuje, kad ih uklanja te koji partneri imaju pristup tim podacima. Također, navedeno je koji podaci se dijele i izvan EU te kako su ti podaci zaštićeni.

Slika nije dostupna Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Slika nije dostupna Ne volite preslušavati glasovne poruke na WhatsAppu? Uskoro više nećete morati

Korisnici bi u svojoj aplikaciji trebali vidjeti malu obavijest kojom ih se obavještava o promjenama, a koju mogu bez problema ugasiti. Za razliku od ranijeg slučaja, korisnici ne moraju prihvatiti nova pravila kako bi nastavili koristiti WhatsApp niti poduzeti bilo kakve druge radnje - jer za njih se ništa konkretno ne mijenja.

Zanimljivo, ove se izmjene odnose samo na korisnike u Europi (i još nekoliko zemalja), dok će korisnici u SAD-u i dalje koristiti omiljenu aplikaciju po "starim" pravilima.

Izvor: RTE.ie

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti