Procurili Microsoftovi planovi: Evo kada stiže nadograđeni Xbox i potpuno nova verzija igraće konzole

Među brojnim zanimljivim informacijama, saznali smo kako je Microsoft bacio oko na velikog konkurenta na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2023. / 11:00

Xbox (Foto: Microsoft)

Otkriveni su Microsoftovi planovi oko nadograđene verzije Xboxa, a zahvaljujući dokumentima koje su razmjenjivali sa Saveznom trgovinskom komisijom u SAD-u (FTC), saznali smo i brojne druge planove kompanije. Za gamere je najvažnija vijest da nadograđeni Xbox stiže u drugoj polovici sljedeće godine. Xbox Series S bi se trebao pojaviti u rujnu, a Xbox Series X dva mjeseca nakon toga.

Satya Nadella Izvršni direktor Microsofta brutalno komentirao jedan aspekt tržišta konzola: “To je svijet u kojem živimo. Ne volim takav svijet”

Najveća razlika u odnosu na aktualne modele jest u dizajnu. Nadograđena verzija modela X imat će cilindričan dizajn koji se značajno razlikuje od izgleda trenutačnog modela. Konzola će se isporučivati bez jedinice za diskove, no s većom količinom memorije - 2TB u odnosu na 1TB. Novi Xbox Series X imat će i prednji USB-C ulaz, podršku za Bluetooth 5.2 i WiFi 6E te potpuno novi imerzivni kontroler. Među različitim novitetima, treba naglasiti kako će kontroler imati zamjenjivu i punjivu bateriju te - tiše tipke. Također, u dokumentima se spominje i akcelerometar zahvaljujući kojem bi se kontroler aktivirao čim bi se podigao. Njegova će cijena iznositi 70 dolara, dok bi cijena same konzole trebala ostati ista - 500 dolara.

Što se tiče modela Series S i ova će konzola dobiti podršku za podršku za Bluetooth 5.2 i WiFi 6E te će se prodavati s novim kontrolerom.

Žele kupiti Nintendo?

Osim nadogradnje aktualnih verzija, dokumenti su otkrili i informacije o sljedećoj generaciji, odnosno potpuno novom Xboxu koji je u Microsoftovom planu. Prema tim informacijama, američka tvrtka nove modele planira predstaviti 2028. godine. Do tada se nadaju kako će postići usklađenost svoje platforme za cloud gaming s hardverom kako bi omogućili “cloud hibridne igre”. Njihova vizija je razviti sljedeću generaciju hibridne gamerske platforme koja će iskoristiti kombiniranu snagu klijenta i oblaka za pružanje veće imerzije i potpuno novog iskustva igranja videoigara, stoji na jednom od slideova dokumenta nazvanog “Sljedeća generacija gaminga u Microsoftu” iz svibnja 2022.

Xbox Hoćemo li jednom vidjeti i dlanovni Xbox? Microsoft je imao planove…

Osim informacija o budućim konzolama, ovi dokumenti za čiju objavu krivnju snosi, čini se, sam Microsoft, otkrili su još neke njihove planove na tržištu videoigara. Jedna od najzanimljivijih informacija odnosi se potencijalno preuzimanje jednog od najvećih konkurenata na tržištu videoigara - Nintenda. Vjerujem da bi to bio odličan potez za obje kompanije, komentirao je izvršni direktor Microsoftova odjela za videoigre Phil Spencer u emailu iz kolovoza 2020. godine.

Nakon što su se ove informacije pojavile u javnosti, Spencer je zaposlenicima poslao mail u kojem im je rekao kako je riječ o dokumentima starijim od godine dana te kako su se planovi u međuvremenu promijenili.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti