Sud u Moskvi zabranio je u ponedjeljak američkim društvenim mrežama Facebook te Instagram rad na području Rusije pod optužbom da provode "ekstremističke" aktivnosti, a to je najnoviji u nizu koraka kojima vlasti nastoje kontrolirati internet od početka invazije na Ukrajinu.

 

Sud je udovoljio zahtjevu pomoćnika državnog odvjetnika da se zabrane aktivnosti Meta Platforms Inc. na ruskom teritoriju, stoji u sudskoj objavi na Telegramu.

YouTube Nakon Instagrama i Facebooka, čini se kako bi Rusija mogla blokirati i YouTube

Društvene mreže kojima upravlja Meta "zabranjene su zbog ekstremističke aktivnosti", obrazložio je sud.

Meta je vlasnica Facebooka i Instagrama, ali i aplikacije WhatsApp koja nije obuhvaćena zabranom jer je sudac procijenio da ona nije sredstvo "javnog širenja informacija".

Ruske tajne službe FSB zatražile su ranije u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu Facebooka i Instagrama jer ih optužuju da svojim aktivnostima rade "protiv Rusije i njezinih oružanih snaga".

Tužba Zbog kršenja zakona o zaštiti potrošača: Protiv Mete podignuta još jedna tužba

Rusko državno odvjetništvo zatražilo je 11. ožujka da se Meta uvrsti na popis "ekstremističkih" tvrtki i time je otvoren put zabrani svih njezinih aktivnosti u Rusiji.

Rusko tužiteljstvo reagiralo je na odluku Mete da ublaži propise o govoru mržnje u odnosu na rusku vojsku i rusko državno vodstvo zbog vojne operacije koju je Moskva pokrenula protiv Ukrajine.

Instagram i Facebook, kao i Twitter od sada su blokirani u Rusiju gdje su gotovo nedostupni osim za pristup korištenjem privatne virtualne mreže.

Meta Ruski FSB traži trenutačnu zabranu Mete u toj zemlji

Meta Meta od ruskog suda traži obustavljanje postupka kojim ih se želi proglasiti ekstremističkom organizacijom

Od početka invazije 24. veljače, ruske vlasti znatno su ojačale kontrole nad informacijama koje kolaju internetom, posljednjim prostorom slobode govora u Rusiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju