U ratu konzola, svi su - gubitnici

Zbog nestašice čipova koja diktira stanje na tržištu, trenutačno je nemoguće znati realnu situaciju i potražnju za konzolama nove generacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2022. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nego je i počela prodaja konzola nove generacije, brojni stručnjaci nagađali su o tome tko će biti pobjednik tog, kako ga mediji često nazivaju, “rata konzola”. Nintendo je svoj Switch predstavio puno ranije, a nedavno su se na tržištu napokon pojavili i novi modeli Sonyjeve i Microsoftove konzole. Potražnja za njima je velika - na američkom tržištu tijekom Black Fridaya najprodavaniji model bio je Xbox Series S, u prosincu je najprodavaniji bio Switch, dok je u siječnju najviše konzola prodao Sony.

PlayStation 4 (Foto: AFP) Zbog nestašica novih modela konzole, Sony će povećati proizvodnju PlayStationa 4

Ipak, iako su na tržištu dostupna sva tri modela, oni i dalje mnogima nisu raspoloživi pa stručnjaci kažu da se trenutačno čini kako ne samo da nema pobjednika na ovom tržištu, već su svi gubitnici. Razlog je svima dobro poznat - nestašica čipova. Iz Sonyja su se zbog toga čak odlučili na povećanje proizvodnje PlayStationa 4 za kojeg su komponente dostupne te se nadaju da će tako zakrpati prodajnu rupu nastalu manjom prodajom PS 5 od očekivane.

Mat Piscatella, izvršni direktor NDP Groupa rekao je kako su problemi za ovo, ali i brojna druga tržišta počeli s pandemijom koja je pokrenula veliku i neočekivanu potražnju za konzolama. Od tada ponuda konstantno zaostaje za potražnjom pa je trenutačno gotovo nemoguće znati kako izgleda stvarno stanje na tržištu igraćih konzola. Kaže kako je PS 5 bio najprodavaniju u siječnju u SAD-u ne samo zbog njegove veće popularnosti u odnosu na druge konzole, već jednostavno zato što je bio dostupniji.

Slika nije dostupna “Nintendo Switch za PC”: Za mjesec dana počinje prodaja konzole Steam Deck

Problemi na ovom tržištu, to je sigurno, nastavit će se i dalje i teško je reći kada bi moglo doći do stabilizacije. Ne odnosi se to samo na igraće konzole, već i na brojna druga tržišta, od potrošačke elektronike, namještaja pa do automobilske industrije, koja je prošle godine zbog nestašice čipova prema nekim analitičarima zabilježila gubitke veće od 200 milijardi dolara.

Izvor: Yahoo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti